Kaaktherapie
Ook voor problemen met het kaakgewricht kunt u bij een fysiotherapeut terecht. U kunt worden doorverwezen door de kaakchirurg, huisarts of tandarts. Het kauwstelsel bestaat grofweg uit de kauwspieren, het kaakgewricht en het gebit. De volgende klachten kunnen duiden op kaakproblemen:
- Knakken of klikkende geluiden bij het openen van de mond (gapen, eten)
- Pijn rond het kaakgewricht (net vóór het oor)
- Overgevoelige of pijnlijke tanden en/of kiezen
- Verkrampt of moe gevoel in de wangen (vooral ’s morgens)
- Abnormale slijtage van het gebit
- Hoofdpijn
- Oorpijn
- Verkrampte nekspieren
- Beperkte mondopening
Kaakklachten beginnen vaak met het verkrampen van de kauwspieren, niet zelden wordt deze te hoge spierspanning veroorzaakt door nachtelijk tandenknarsen of klemmen. Door een te hoge spanning in de kauwspieren wordt het kaakgewricht veel meer belast en kan daardoor beschadigen. Het is daarom verstandig om bij bovengenoemde klachten, deze te bespreken met uw tandarts of een gespecialiseerde fysiotherapeut.
Het is belangrijk om bij het onderzoek en de behandeling van kaakklachten ook te kijken naar de functie van de nekwervels en naar de houding, omdat hier meestal een samenhang blijkt te bestaan.
Een gespecialiseerde fysiotherapeut zal met een onderzoek en eventuele vragenlijsten de klachten in kaart brengen en samen met u de beste aanpak van uw probleem bespreken. Vaak krijgt u oefeningen voor thuis.
Gespecialiseerde fysiotherapeut: Gerrie Heijneman