Schoudertherapie

Schouderklachten zijn veel voorkomend en verhinderen u vaak in activiteiten in het dagelijks leven. Bij schouderklachten heeft u pijn in en/of rondom het gewricht, een uitstralend gevoel naar de bovenarm of elleboog en armbewegingen kunnen niet of minder goed gemaakt worden.

Specialisme

Schoudertherapie is een echt specialisme. Het schoudergewricht zit namelijk complex in elkaar. Bovendien is het een gewricht dat door zijn vorm niet veel eigen stabiliteit heeft en sterk afhankelijk is van aangehechte spieren en pezen. Daarnaast bewegen andere gewrichten bij het bewegen van de schouder ook mee, zoals het sleutelbeen, de nek, borstwervels en ribben. Soms is een operatie noodzakelijk om uw klacht op te lossen. Maar in de meeste gevallen volstaat fysiotherapie. Fysiospecialisten Duiven heeft twee gespecialiseerde schoudertherapeuten. U kunt er rechtstreeks, dus zonder verwijzing, naartoe.

Meest voorkomende klachten

  • Frozen shoulder (vastzittende schouder)
    •   Tendinitis (peesontsteking) of bursitis (slijmbeursontsteking) bij slecht bewegende
    schouder en nek
    •   Instabiele schouder (schiet uit de kom)
    •   Overbelastingsklachten van spieren in schouder en arm (RSI).

De behandeling

Bij schouderpijn is het belangrijk om in beweging te blijven. Veel mensen zijn bang om te bewegen, maar beweging voorkomt dat de schouderspieren verstijven en het stimuleert de doorbloeding en daarmee het herstel van de schouder. Zorg ervoor dat u niet over uw pijngrens heen gaat. Daarnaast is regelmatig rust houden en de schouder niet te zwaar te belasten in het dagelijks leven goed om schouderpijn te verminderen. Tevens kunnen oefeningen helpen om de belastbaarheid van de schouder te verbeteren.

Voor schouderpijn kunt u contact opnemen met de fysiotherapeut, of het kan zijn dat de huisarts of orthopeed u doorverwijst. Voor sommige indicaties bij schouderpijn kan een verwijzing noodzakelijk zijn in verband met de vergoeding door de zorgverzekeraar.

In een intakegesprek bespreekt u samen met de fysiotherapeut uw schouderpijn en eventuele eerdere behandelingen. De fysiotherapeut doet mogelijk een kort fysiek onderzoek. De duur van herstel van de schouderklachten is mede door de complexiteit van het gewricht moeilijk in te schatten.